Windows 10 meest gebruikte besturingssysteem

In augustus dit jaar werd deze mijlpaal bereikt en op minimaal 51% van de pc’s (inclusief Linux en macOS) staat Windows 10 geïnstalleerd. Maar is het ook het beste besturingssysteem voor uw bedrijf?

Sinds jaar en dag is Microsoft met hun Windows besturingssysteem de absolute marktleider. De afgelopen jaren nam het aandeel macOS snel toe, maar feit is dat de meerderheid van bedrijven met Windows werkt.

Welk besturingssysteem?
Waar je ook op Googlet, de meningen zijn verdeeld. Uit een onderzoek onder 1285 zakelijke computergebruikers blijkt dat werknemers, wanneer ze de vrije keuze hebben, kiezen voor een Mac met het macOS (Macintosh operating system). Sterker nog, maar liefst 97% van de ondervraagden geeft aan dat hun productiviteit is toegenomen door het gebruik van een Mac. 79% van hen geeft aan minder effectief te werken indien een andere computer gebruikt zou worden.

Ondanks deze mooie percentages heeft Apple een marktaandeel van ‘slechts’ 13%. Slechts, omdat computers met het Windows besturingssysteem de absolute marktleider zijn met 78%. Linux heeft een aandeel van rond de 2% en Chrome OS (van Google) tikt net niet de 1% aan.
Windows is hiermee de absolute marktleider en dat heeft zo zijn voordelen. 

De grootste de beste?
Duidelijk is wel dat heel veel werknemers graag op een Mac werken of er eentje willen. Maar bij een behoorlijk personeelsbestand moet er een aardig budget vrijgemaakt worden. Een Mac is in aanschaf namelijk behoorlijk wat duurder in vergelijking met een Windows computer met dezelfde specificaties. Feit is wel dat een Apple product meer waardevast is. Ook blijkt uit een onderzoek van IBM dat een Mac hen circa 400 euro per medewerker bespaart aan supportkosten t.o.v. een Windows pc.

Meer software, meer hardware
Vanwege het feit dat Windows zo’n enorm marktaandeel heeft en het een minder gesloten platform is dan macOS, is veel meer software voor dit besturingssysteem verkrijgbaar. Daarnaast is ook veel meer hardware te koop dat geschikt is voor een Windows-pc t.o.v. een Mac.
Qua veiligheid heeft macOS de upperhand, juist omdat het een gesloten besturingssysteem betreft.

Wie is de winnaar?
Een duidelijke winnaar gaan wij niet aanwijzen omdat veel van onze relaties prima in staat zijn met de juiste onderbouwing (van ons) een geschikte keuze te maken. Daarnaast is het ook toch vaak een gevoel, smaak of ‘waar men gewend aan is’.
Mocht u trouwens nog werken met Windows 7, vergeet dan niet dat de ondersteuning hiervoor binnenkort afloopt en dat u bijtijds overstapt naar Windows 10!

Heeft u liever een goed advies in de keuze Windows of Mac (of Linux)? Wij helpen u graag met een onafhankelijk advies. Neem voor meer informatie contact op met Frank Beentjes via sales@dseit.nl of bel naar 0251-278990.

Vorig bericht
Nieuwe medewerker DSE IT-Services: Dave Huisman
Volgend bericht
Eerste DSE IT-Services Powercollege ‘ICT als Businessdriver’ succesvol verlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu