5 tips; komt u uit met uw ICT-budget?

Sla de krant maar open en daar staat weer een artikel in over budgetoverschrijdingen met betrekking tot ICT-projecten. Bij de overheid lopen overschrijdingen rustig op tot een miljard euro en dat is aanzienlijk te noemen. Maar vrees niet want wij hebben wat handige tips en tricks om binnen uw ICT-budget te blijven!

Is de juiste begroting gemaakt?
De eerste vraag die men zichzelf moet stellen is of dat de gereserveerde begroting voor ICT de juiste is. De Amerikaanse non-profit organisatie AACE (Association for the Advancement of Cost Engineering) heeft oplossing bedacht om begrotingen te classificeren in verschillende categorieën. Deze generieke classificatie bestaat uit vijf klassen. Bij klasse vijf is slechts een paar procent van hetgeen geleverd moet worden bekend en bij klasse één circa 65%. Organisaties moeten zich beseffen dat als een begroting wordt opgevraagd en de input die geleverd wordt een lagere klasse dan één is, de kans dat een begroting niet goed uitpakt groter is. Neem daarom uw ICT-aanvraag altijd goed door met de door u beoogde leverancier zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over hetgeen dat opgeleverd moet worden. 

Welke kostenpost?
Soms is het zo dat bepaalde applicaties voor specifieke toepassingen ingezet worden. Een enkele afdeling binnen een organisatie maakt hier gebruik van. Is het dan niet logisch dat deze kostenpost dan ook wordt toegeschreven aan die afdelingen in plaats van dat dit van de ICT-onderhoudsbegroting af gaat?

Security first
Vanzelfsprekend kijkt iedere organisatie waar ze op het ICT-budget kunnen besparen. Onze tip is om dit in ieder geval niet te doen op uw IT-security. Wellicht dat u een aardige budgetbesparing kunt realiseren door bepaalde zaken op dit gebied niet of in mindere mate te organiseren. Veelal keert dit terug als een boemerang met als gevolg een veelvoud van de kosten. Buiten de kosten van het herstellen van inbreuk op de beveiliging, kan de continuïteit van een organisatie in het gedrang komen met imagoschade als vervelend cascade-effect.

Keep it simple!
Wij weten dat ons vakgebied behoorlijk technisch en complex is. Ook is het jargon dat gebruikt wordt in ICT abracadabra voor veel niet-ICT’ers. Ook zijn ICT’ers gek op de kleinste details en laten dit graag zien. Maar een ICT-begroting wordt veelal ook door een directie bekeken en goedgekeurd.
Zorg ervoor dat een begroting in begrijpelijke en helder taal geschreven wordt en gebruik hierbij geen onnodig jargon. 

Lean and mean
Uw organisatie wil stappen maken en ziet de toegevoegde waarde van ICT om succesvoller te zijn dan uw concurrentie. Daarvoor moet alles op de schop en alles moet anders voordat de winst verzilverd kan worden. Maar is het echt nodig om alles tegelijkertijd aan te pakken of is het project in kleinere onderdelen op te splitsen met ieder een eigen begroting? Zo blijft, in dit geval, een verandertraject, behapbaar en kom je minder snel voor grote onverwachte verrassingen te staan. 

Meer weten? Wij helpen u graag met een eerlijk advies budgettering. Neem voor meer informatie contact op door te mailen naar sales@dseit.nl of bel 0251-278990.

Vorig bericht
Flex werkt!
Volgend bericht
DSE IT-Services powercollege ‘ICT als Succesfactor’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu