Hoe Smart is uw Industry?

Smart Industry. De helft van u heeft hier wel eens over gehoord. En een derde ziet ook daadwerkelijke kansen. De KVK voerde een onderzoek uit onder 1007 ondernemers in verschillende branches en het blijkt dat vooral bedrijven uit de industrie en ICT kansen zien. Maar wat is Smart Industry eigenlijk en wat kunt u ermee? 

In 2014 is het Smart Industry programma opgesteld door KVK, FME, Metaalunie, ministerie EZK en andere partners. Doel is om de digitalisering in de maakindustrie te versnellen.

Smart Industry
De KVK omschrijft het als ‘het slim gebruik maken van nieuwe digitale technologieën’. Vrijwel alles kan tegenwoordig met elkaar verbonden worden. Machines, producten en organisaties. Door automatisering, robotisering of data. Smart Industry staat voor het optimaal gebruikmaken van digitalisering.

Slimme industrie=meer kansen
Op dit moment is met name de Nederlandse maakindustrie een Smart Industry. Deze industrie neemt een belangrijke plek in op het wereldwijde toneel en wil graag een toonaangevende rol blijven spelen. Digitalisering speelt hier een essentiële rol bij. Bedrijven die digitale transformatie kunnen realiseren zien winst op het gebied van hun concurrentiepositie en de productieprocessen, en op het gebied van levertijden en leverbetrouwbaarheid.

Slim bedrijfsleven
Maar wat nu als u een logistiek bedrijf heeft, of een aantal sportscholen. Wat nu als uw bedrijf niet onder de maakindustrie valt?

Goed voorbeeld doet goed volgen. Iedere ‘industry’ dient smart te zijn. Op het moment dat je als sportschool je dienstverlening niet continu optimaliseert, zie je op een gegeven moment dat andere partijen meer gewicht in de strijd werpen. Ook sportscholen zijn meer en meer digitaal gedreven. Iedere sportfanaat ziet graag zijn progressie terug. Hoe handig is dat als alles digitaal verbonden is met elkaar? 

Sterker nog, je kunt zelfs ‘battle-en’ met mede sportschoolfanaten en digitaal alle resultaten vergelijken. Maar denk hierbij ook aan smartwatches die allerlei gezondheidsfuncties kunnen bijhouden. Een personal trainer kan op deze manier monitoren hoe het met zijn sporters gaat. Dit voorbeeld staat niet alleen, en in iedere sector zijn voordelen te behalen op dit gebied. 

Ook in uw ‘industrie’
Ook in uw sector zijn kansen op het gebied van digitalisering. Waarom zouden wij ons beperken tot alleen de maakindustrie? Digitale transformatie biedt kansen aan ieder bedrijf. Het wordt niet voor niets gezien als de vierde industriële revolutie.

Door slim te digitaliseren kunnen bedrijfsprocessen beter worden ingericht en is het eenvoudiger om maatwerk te leveren. Belangrijk voordeel hiervan is dat nieuwe verdienmodellen ontstaan en er zich daardoor nieuwe kansen aandienen. Deze kansen wilt u toch ook creëren en verzilveren?

Meer weten over hoe uw organisatie digitaal smart te maken is? Neem dan contact op met één van onze adviseurs door te mailen naar sales@dseit.nl of bel naar 0251-278990.