Gratis handige software: Drie freeware-tips

Vaak moet je voor software betalen of is er een abonnements- of licentiemodel. Maar in sommige gevallen bieden softwareleveranciers handige tools aan zonder dat er kosten aan verbonden zijn. Meestal met als doel een uitgebreidere versie te verkopen, maar er bestaat ook zoiets als freeware. 

Deze keer hebben wij geen handige gadgets uitgekozen om voor het voetlicht te brengen, maar hun software broertjes en zusjes. Drie gratis software oplossingen en als extra nog een handige tip over het gebruik van Windows. 

Veeam Agent Free (back-up)

Met Veeam Agent is het mogelijk om gratis een back-up te maken van uw Windows computer thuis. Helaas nemen het aantal virus- en randomware-aanvallen toe en dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Ben je net lekker aan de slag op de computer en helaas, alles weg. Met deze standalone tool is het mogelijk back-ups te maken van Windows-desktops, -tablets en laptops.
De opslag gebeurt trouwens niet in de cloud maar op een NAS (netwerkopslag) of externe harde schijf. Betaalde varianten bieden meer mogelijkheden aan, maar de gratis versie is al behoorlijk uitgebreid. Bekijk hier de gratis Veeam Agent.

Let op, klik hier indien u op zoek bent naar een professionele back-up service voor uw organisatie.  

AdblockPlus (advertentiestopper)

AdblockPlus is gratis open source software dat advertenties filtert op het internet. Het werkt met verschillende browsers, zoals bijvoorbeeld Chrome, Safari, Edge en Firefox. De tool zorgt ervoor dat het video advertenties, pop-ups en andersoortige advertenties blokkeert. En dat heeft weer een positief effect op de snelheid van uw browser. Het zorgt er ook meteen voor dat online activiteiten niet meer gevolgd kunnen worden. Dus ook niet door kwaadwillenden. Wilt u van specifieke website liever wel de advertenties zien? Geen probleem, dat is individueel instelbaar. Kijk hier voor meer informatie over deze adblocker.

LastPass (wachtwoordmanager)

U kent het vast wel, u wilt nog  even snel iets doen online, maar uw wachtwoord vergeten. Weer een nieuwe aanvragen, en deze de volgende keer alweer vergeten. De meeste browsers bieden wachtwoordopslag aan, maar wat als u geen toegang heeft tot uw eigen computer of laptop of zakelijk en privé niet wilt vermengen?
LastPass biedt een gratis instapversie aan van hun wachtwoordmanager. Hierbij wordt op één apparaat naar keuze (mobiel, desktop of laptop bijvoorbeeld) een veilige wachtwoordkluis geïnstalleerd. Deze is deelbaar met één persoon, bijvoorbeeld uw partner of een vriend. In de applicatie kunnen dan alle wachtwoorden veilig op geslagen worden. Handig is ook dat de wachtwoordmanager helpt bij het genereren van nieuwe wachtwoorden. Installeert u het op uw mobiele telefoon, dan heeft u dus altijd toegang tot al uw wachtwoorden. Om LastPass veilig te houden is meervoudige verificatie aanwezig. Met de betaalde premium versie nemen het aantal mogelijkheden toe. Lees hier meer over LastPass.

Uitsmijter!

Dan nog een nuttige uitsmijter om de workflow efficiënter te maken (vanaf Windows 10). Iedereen kent Ctrl+c en Ctrl+v wel als de copy en paste shortcut. Maar soms ben je bezig met verschillende stukken tekst die ergens ingevoegd moeten worden. Dan is de snelkoppeling Windowstoets + V een hele handige. Hiermee kunt u meerdere stukken tekst separaat kopiëren en dan later selectief invoegen. Dat scheelt de hele tijd heen en weer schakelen tussen allerlei documenten. Hier treft u meer informatie over deze functie aan. 

Meer weten over handige software die de efficiency en productiviteit van uw bedrijf verhogen? Neem hierover contact op via sales@dseit.nl of bel 0251-278990. Wij helpen u graag met advies en ondersteuning.