Voorkom beveiligingsincidenten, ga voor een veilige werkplek

Het beveiligen van bedrijfsdata is essentieel, en bij DSE IT-Services kunnen we dit niet genoeg benadrukken. We voorzien onze relaties graag van alle informatie om hun werkplekken veiliger te maken en te houden. Daarnaast wijzen we hen op de aanzienlijke gevolgen van het ontbreken van een Secure Werkplek. Door dit onderwerp onder de aandacht te brengen, wil DSE IT-Services helpen om incidenten bij u te voorkomen.

Wat gebeurt er bij een incident?

Een beveiligingsincident kan zelfs de beste overkomen, maar de gevolgen hangen sterk af van de getroffen beveiligingsmaatregelen. De meeste incidenten zijn het gevolg van phishing, simpelweg omdat dit de meest effectieve vorm van cyberaanval is. Hackers versturen grote hoeveelheden e-mails in de hoop dat iemand erin trapt.

Bij phishing heeft u of iemand in de organisatie op een phishing link geklikt. Tegenwoordig zijn deze steeds lastiger te herkennen, wat het extra vervelend maakt. Het openen van e-mailberichten afkomstig van onbekenden vraagt om extra oplettendheid. Mocht het toch gebeuren en wordt er kwaadaardige software (malware=malicious software) geïnstalleerd, dan kan uw hele systeem overgenomen worden. Dat betekent dat u niet meer bij uw bestanden kunt komen en de hackers toegang hebben tot alle data die op uw pc en wellicht zelfs netwerk beschikbaar is.
Maar pas op, soms vermommen hackers zich als een bekende partij en zien deze e-mails er meer dan overtuigend uit. Let daarom altijd goed op de informatie die in de mail staat en het in lijn is met de communicatie die u normaal heeft met deze partij. 

Gevolgen van een aanval zijn niet alleen financieel

Zoals eerder genoemd, zijn de gevolgen afhankelijk van de beveiliging van pc’s en laptops. Wanneer deze zijn uitgerust met 2FA (tweefactorauthenticatie), de juiste firewall op kantoor is ingesteld, alle updates zijn geïnstalleerd en de juiste instellingen zijn geconfigureerd, kan de schade worden beperkt. Als dit echter niet het geval is, kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Er kan niet alleen sprake zijn van het overnemen van het systeem, maar ook van het wissen van bestanden of back-ups. Dit is niet alleen vervelend omdat u alles kwijt bent, maar het kan ook aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Denk hierbij aan het bedrag dat de hacker vraagt om uw gegevens weer vrij te geven.

Naast het losgeld dat deze cybercrimineel vraagt, kunnen de kosten enorm oplopen en zelfs leiden tot een faillissement. Niet alleen de hacker vraagt om geld; er zijn ook andere kostenposten die voortkomen uit de aanval. Denk hierbij aan de schade aan computers die hersteld moeten worden, de verloren werktijd tijdens de aanval en het verlies van inkomsten en reputatie.

Een aanval kan het vertrouwen in de organisatie aanzienlijk ondermijnen, met als gevolg het verlies van partners en klanten. Daarnaast kunnen er juridische consequenties zijn. Als de gegevens van klanten en werknemers niet voldoende zijn beschermd, kunnen gedupeerden rechtszaken en aansprakelijkheidsclaims indienen.

Het is dus zaak ervoor te zorgen dat het niet zover komt. Veel kan worden voorkomen door preventieve maatregelen te nemen. Onze adviseurs helpen u graag met tips en advies.
Neem hiervoor contact op met een van onze medewerkers via 0251-278990 of via info@dseit.nl.

Vorig bericht
Secure aan het werk! 5 tips voor een veilige digitale werkplek
Volgend bericht
Secure Werkplek: wat past bij uw organisatie?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.