Zero Trust, Zero Problems

Bij DSE IT-Services gaan wij uit van het Zero Trust model. In dit artikel leggen wij uit wat dat precies is en op welke wijze dit uw bedrijf digitaal veilig houdt.

Zero Trust is een beveiligingsmodel binnen de IT-wereld dat ervan uitgaat dat geen enkel apparaat, gebruiker of systeem, of ze zich nu binnen of buiten uw netwerk bevinden, automatisch vertrouwd mag worden. Het idee is simpel: vertrouw nooit iets zonder verificatie, zelfs niet het eigen interne netwerk. Het Zero Trust-model dwingt een strikte controle en verificatie van alle toegangspogingen, ongeacht de locatie van de gebruiker of het apparaat.

Niet voor niets Zero Trust
Elke 39 seconden wordt wereldwijd een bedrijf getroffen door een cyberaanval, en de kosten voor 2025 worden geschat op meer dan 10 biljoen euro (1.000.000.000.000!). Om onze relaties te beschermen tegen deze groeiende bedreigingen, hanteren wij het Zero Trust-beveiligingsmodel. Zo zorgen we ervoor dat ze geen deel uitmaken van deze zorgwekkende cijfers.

Niemand wordt automatisch vertrouwd
Zero Trust-beveiliging is een manier om je IT-systeem te beveiligen waarbij je altijd controleert wie of wat toegang probeert te krijgen tot je netwerk, of dat nu van binnen of buiten komt. Bij Zero Trust wordt niemand automatisch vertrouwd, zelfs niet mensen of apparaten die al binnen je netwerk zitten. Zero Trust omvat verschillende technologieën en principes, waarvan ZTNA (Zero Trust Network Access) de belangrijkste is.

Traditionele beveiliging werkt volgens het ‘kasteel-en-gracht’-model: het netwerk is moeilijk van buitenaf te bereiken, maar eenmaal binnen wordt iedereen vertrouwd. Het probleem is dat als een aanvaller erin slaagt toegang te krijgen, ze meteen alles kunnen overnemen binnen het netwerk.

Kort gezegd: bij traditionele netwerkbeveiliging wordt alles binnen het netwerk vertrouwd. Bij Zero Trust vertrouw je niemand, ongeacht waar ze vandaan komen.

Zero Trust-beveiliging gebaseerd op enkele belangrijke principes
Het idee is dat geen enkele gebruiker of apparaat automatisch vertrouwd wordt, zowel binnen als buiten het netwerk. Dit betekent dat alle logins en verbindingen continu geverifieerd moeten worden, wat zorgt voor constante monitoring en validatie van toegang. Een ander essentieel principe is ‘het minste voorrecht’: gebruikers krijgen alleen toegang tot de gegevens of systemen die ze nodig hebben voor hun werk, om zo de blootstelling van gevoelige informatie te minimaliseren. Dit zorgt ervoor dat de toegang tot het netwerk strikt beheerd wordt.

Daarnaast wordt er bij Zero Trust ook strikte toegangscontrole voor apparaten toegepast. Elk apparaat dat verbinding probeert te maken met het netwerk wordt gecontroleerd om te verzekeren dat het geautoriseerd en niet geïnfecteerd is. Zero Trust maakt gebruik van microsegmentatie, waarbij het netwerk wordt opgedeeld in kleine, beveiligde zones. Dit betekent dat gebruikers en applicaties alleen toegang hebben tot wat noodzakelijk is voor hun werkzaamheden, wat het risico op schade bij een aanval verkleint. Een belangrijk voordeel van Zero Trust is het voorkomen van ‘zijwaartse beweging’. Dit houdt in dat aanvallers, zelfs als ze toegang krijgen, zich niet gemakkelijk verder door het netwerk kunnen bewegen. Door de continue toegangscontrole en segmentatie wordt voorkomen dat een aanvaller meer schade aanricht.

Multi-factor authenticatie ook onderdeel van Zero Trust Tot slot is multi-factor authenticatie (MFA) een fundamenteel onderdeel van Zero Trust-beveiliging. MFA vereist dat een gebruiker meer dan één bewijsstuk levert om hun identiteit te bevestigen, zoals een wachtwoord én een tweede verificatiecode. Dit maakt het voor aanvallers veel moeilijker om toegang te krijgen tot het netwerk, zelfs als ze het wachtwoord van een gebruiker weten.

Kortom, Zero Trust biedt enorme meerwaarde voor u als relatie van DSE IT-Services. Wij helpen u graag met meer informatie hierover. Neem contact op met een van onze adviseurs via 0251-278990 of contact@dseit.nl.


Vorig bericht
AI-Consultancy: is dat nou echt nodig?
Volgend bericht
10 maal IT-jargon begrijpelijk uitgelegd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.