Impact van stroomuitval

De continuïteit van bedrijfsprocessen is bij stroomstoringen in het bedrijfsleven van groot belang. Data die verloren gaat? Een ramp, dat wilt u natuurlijk koste wat kost voorkomen. In dit artikel bespreken we de impact van stroomuitval op uw bedrijf, en hoe u uw organisatie hier zo goed mogelijk tegen kunt beschermen.

De impact van stroomuitval
Door toenemende digitalisering krijgt de beveiliging van uw IT-omgeving een steeds belangrijkere functie. Vrijwel alles is op de een of andere manier langs de elektronische weg met elkaar verbonden. Het uitvallen van de elektriciteit is in het privéleven al een flinke hindernis, denk bijvoorbeeld aan een wasmachine of televisie die het plots niet meer doet.

Voor een bedrijf is de schade als gevolg van een stroomuitval nog vele malen groter. Denk hierbij aan financiële schade, maar ook aan reputatieschade. U wilt uiteraard dat u uw klanten op ieder moment van de dag kunt bedienen. Wanneer de stroom of de internetverbinding uitvalt is dit niet het geval.

Het belang van noodstroomvoorziening
Het uitvallen van elektriciteit levert voor veel bedrijven veel nadelen op. Het is daarom noodzakelijk om de continuïteit van de bedrijfsprocessen te kunnen waarborgen. Zorg er daarom altijd voor dat de impact die de stroomuitval heeft, kan worden opgevangen. Eén van de manieren om continuïteit te waarborgen is het hebben van een noodstroomvoorziening.

Deze zorgt ervoor dat de IT-omgeving beschermd is tegen de gevolgen van een stroomstoring of -uitval, doordat er wordt overgeschakeld op een noodaggregaat als de belangrijkste stroombron uitvalt.

Uninterruptible Power Supply (UPS)
Een andere goede optie die uw organisatie beschermt tegen stroomuitval is een noodstroominstallatie die de netspanning overneemt zonder onderbreking. Dit wordt een ‘no-break installatie’ genoemd, aangezien dit naadloos in elkaar overgaat.

Hiervoor wordt in de meeste gevallen een combinatie van een Uninterruptible Power Supply (UPS) en een noodstroomaggregaat toegepast. Een UPS-systeem geeft extra tijd bij een stroomstoring om bijvoorbeeld een back-up te maken van uw belangrijkste gegevens. Het kan dus dataverlies en defecte hardware voorkomen.

Een UPS-systeem signaleert dat de elektrische stroom uitvalt en vangt het verlies aan stroom binnen een nanoseconde op. Deze signalering zorgt ervoor dat de stroom geleverd wordt door de aangesloten accu.

Bescherming van data
Als een stroomuitval blijft voortduren en er is sprake van meer dan alleen een korte landelijke of regionale storing, dan kan een UPS-systeem de resterende beschikbare accutijd berekenen. De berekening wordt vervolgens doorgegeven aan de systeembeheerder. Een bijkomend voordeel hiervan is dat als het UPS-systeem door de stroomuitval een kritiek punt ziet naderen, het systeem ‘down’ kan gaan. Het down gaan heeft het voordeel dat er geen opgeslagen data beschadigd kan raken of verloren kan gaan.

Wilt u meer weten over wat DSE IT-Services u kan bieden om een zo veilig mogelijke digitale werkomgeving te creëren? Neem dan contact op via info@dseit.nlof bel 0251-278990.