Biometrische camerabeveiliging

Wachtwoorden, je kunt er zo veel mee: invoeren, onthouden, aanpassen, vergeten, kwijtraken, delen, opvragen en natuurlijk intikken, soms wel tientallen keren op een dag. Al met al een tijdrovende bezigheid. De populariteit van biometrische beveiliging groeit dan ook rap. Wat zijn de voordelen?

Gezichtsherkenning is een vorm van biometrische authenticatie. Biometrie betekent het vaststellen van meetbare eigenschappen van levende wezens, zoals je gezicht of vingerafdruk maar ook je stemgeluid, manier van lopen en zelfs het ritme waarop je typt. Op grond hiervan is eenduidige identificatie van die persoon mogelijk. In de praktijk werkt authenticatie op basis van biometrische gegevens bijzonder eenvoudig, veilig en snel.

Windows Hello
Gebruikers van computers voorzien van Windows Hello-ondersteuning worden bijvoorbeeld automatisch aangemeld zodra ze voor het scherm gaan zitten. Voor de gezichtsherkenning in Hello wordt geen gewone 2D-camera gebruikt, maar een speciale infraroodcamera die een 3D-model van het hoofd van de gebruiker kan maken. Daardoor is manipulatie van het systeem vrijwel onmogelijk.

Voordelen biometrische camerabeveiliging

Er zijn een groot aantal voordelen te benoemen m.b.t. biometrische camerabeveiliging. Een aantal ervan hebben wij op een rij gezet:

  1. Grotere nauwkeurigheid (veiligheid): 3D-kaarten, ‘deep learning’ en andere technologische ontwikkelingen maken gezichtsherkenning betrouwbaarder en moeilijker te misleiden.
  2. Automatisering (gebruiksvriendelijkheid): gezichtsherkenning is eenvoudig. Het kan passief worden gebruikt zonder medeweten van de gebruiker. Systeemactivatie hoeft dus geen bewuste handeling meer te zijn.
  3. Slimmere integratie (flexibiliteit): hulpmiddelen voor gezichtsherkenning zijn over het algemeen eenvoudig te integreren met bestaande beveiligingsinfrastructuren, waardoor tijd en kosten worden bespaard bij de herontwikkeling van (gekoppelde) software.

Biometrische authenticatie houdt trouwens niet in dat er geen wachtwoord meer is. Het is een extra authenticatie methode dat snel en eenvoudig verloopt. Mocht de authenticatie door bijvoorbeeld een pet, zonnebril of defect aan de camera niet goed werken, is het altijd mogelijk om het wachtwoord in te typen en op deze wijze alsnog te authentiseren.

Meer weten over de mogelijkheden van biometrische camerabeveiliging? Neem dan contact op met Frank Beentjes via sales@dseit.nl of bel naar 0251-278990.

Vorig bericht
AVG brengt bewustwording
Volgend bericht
Zo voorkomt u cybercriminaliteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu