Overal internet vanuit het heelal: Starlink

Starlink is een satellietnetwerk van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het aanbieden van internettoegang op alle locaties. Het bevindt zich momenteel nog in de bètafase, wat onder andere inhoudt dat een beperkt deel van het aantal satellieten operationeel zijn en er nog geen sprake is van een wereldwijde dekking, maar dit is wel het uiteindelijke doel. Nederland valt momenteel onder de volledige dekking van het Starlink netwerk. Om die reden heeft Service Engineer Robert van der Vis van DSE IT-Services Starlink uitvoerig getest. Hieronder staan zijn bevinden. 

DSE IT-Services Starlink test

Robert: ”Om ervaring op te doen met deze techniek in ontwikkeling hebben wij een starters kit besteld. Deze kit bestaat uit een compacte rechthoekvormige satellietschotel, een statief en een Wifi router. Meer is het niet. De installatie ervan zou net zo eenvoudig zijn als de inhoud van het pakket en werkt als een 3-stappen plan; satelliet plaatsen op het statief, aansluiten op de Wifi router en installeren van de Starlink app om te configureren. Er wordt hierbij automatisch gezocht naar satellieten om mee te verbinden. Daarbij beweegt onze geplaatste satelliet zich automatisch voor de optimale hoek.

In onze test is de satelliet geplaatst in een grasveld naast ons gebouw. Op zich geen ideale plek vanwege andere gebouwen in de omgeving, maar met onze test kregen we wel succesvol verbinding.

Gemiddeld hadden we tijdens onze test een downloadsnelheid van 200Mbps en een uploadsnelheid van 20Mbps gemeten. Dat zijn snelheden waarop prima internet gebruikt kan worden voor het bezoeken van websites, vergaderen via Teams en het kijken van video’s op YouTube en Netflix. De Starlink brengt de status van de verbinding via de App in beeld, ook dat vanuit het verleden. Dit liet zien dat er elk uur zo’n drie korte onderbrekingen waren van 3 tot 5 seconden. Afhankelijk van de toepassing zijn dit soort onderbrekingen over het algemeen nauwelijks merkbaar.”

Voor wie is Starlink geschikt?

Als IT-dienstverlener komen we soms terecht op locaties waar geen snelle glasvezel- of kabelinternet beschikbaar is en de enige beschikbare internetverbinding onvoldoende is qua snelheid. Gebruik van mobiel internet als alternatief heeft vaak weer beperkingen in datagebruik in verband met geldende datalimieten.

Robert: ”Dat was één van de redenen om Starlink te onderzoeken bij DSE IT-Services. Het internetplatform van SpaceX heeft namelijk geen datalimieten of verbindingen die begrensd zijn qua snelheid: je krijgt op dit moment alles of niets.

Wij maken soms mee dat klanten een trage internetverbinding hebben. Ze maken dan nog gebruik van trage koperlijnen en er is nog geen glasvezel aangelegd. Om dit laatste te laten aanleggen is voor veel bedrijven onbetaalbaar. Deze koperlijnen halen daar een snelheid van 5 tot 10Mbps. Met dit soort snelheden kan je geen back-up over de internetlijn doen bijvoorbeeld. Vaak wordt dan een 4G modem gebruikt, maar daar heb je meestal een datalimiet of je moet je met sms’jes werken om je limiet te upgraden. Starlink is voor locaties die tegen deze problemen aanlopen echt een uitkomst.”

Kosten Starlink

Een basispakket met de router, satelliet en statief kost zo’n 640 euro. De abonnementskosten zitten tussen de 100 en 125 per maand afhankelijk van de mobiliteit van het geheel. Een vaste plek kost minder dan een mobiele systeem.

Robert: “Met name voor bedrijven in buitengebieden zoals een (zorg)boerderij, tuinbouwbedrijf, horeca of hotel is het geschikt. Maar denk ook aan festivals, evenementen, mensen op vakantie, een vakantiehuis, ook in het buitenland. Het belangrijkste is open zicht naar de lucht, elektriciteit en een smartphone. En natuurlijk het liefst het zo hoog mogelijk plaatsen van de satelliet.”

Al 2.700 Starlink satellieten

Kortgeleden is ook bekendgemaakt dat SpaceX Starlink mag aanbieden voor het gebruik op schepen, vliegtuigen en andere voertuigen. Hiervoor zouden wel extra sensoren bevestigd moeten worden. Op dit moment cirkelen circa 2.700 Starlink satellieten rond de aarde. 

Tijdens de tests van onze Service Engineer Robert heeft Starlink het uitstekend gedaan. In een niet optimale omgeving functioneerde het prima en heeft het satelliet internet platform zonder problemen 48 uur achter elkaar gewerkt. Wij verwachten in een normale omgeving in Nederland met vrij uitzicht op de lucht weinig problemen. Meer weten over Starlink? Neem dan contact op met een van onze consultants via sales@dseit.nl
of bel 0251-278990.