Wie let er op uw cloud?

Steeds vaker gaan bedrijven over op cloud computing, oftewel geheel online werken. Zeker sinds de pandemie zijn we massaal overgestapt naar het gemak van deze dienst. Aangezien bijna heel Nederland thuis aan het werk was, bleek cloud computing de uitkomst! Maar hoe zit het met de veiligheid? Letten we nog wel op hoe we deze omgeving beveiligen en hoe we deze veilig houden? DSE IT-Services helpt u graag op weg en geeft handige tips. 

Cyberdreigingen pareren

Kunt u alle cyberdreigingen in uw cloud goed pareren? Nog veel organisaties zijn niet goed of helemaal niet in staat om bedreigingen af te slaan. Dit komt ondermeer doordat het voor organisaties niet duidelijk is wie er verantwoordelijk is. Is het de provider of zijn zij het zelf? Handig om daar duidelijkheid over te verkrijgen voor uzelf en uw organisatie, maar ook om meer aandacht te besteden aan cloudbeveiliging. 

Daarnaast is het zaak dat configuratiebeheer goed uitgevoerd wordt. Het implementeren van services en de infrastructuur in de cloud is iets wat goed uitgevoerd moet worden. Gevaren liggen hier namelijk op de loer. Wanneer een component of functie niet goed geconfigureerd is, kan het systeem namelijk kwetsbaar worden. 

Problemen met identiteits- en toegangsbeheer vormen groot risico

Niet alleen op het gebied van configuratiebeheer lopen organisaties risico. Let ook op identiteits- en toegangsbeheer. Deze twee vormen een hoog risico op cyberdreigingen. Dit kan onder andere komen door ongeautoriseerde toegang, gestolen inloggegevens en wanneer er misbruik gemaakt wordt van inloggegevens. Mensen die kwaad willen doen, kunnen zich voordoen als legitieme gebruiker en zodoende de data van een organisatie inzien, wijzigen en zelfs verwijderen. Op deze manier kunnen hackers ook malware verspreiden, waarbij het lijkt alsof het van een geoorloofde bron komt. 

Wie is waar verantwoordelijk voor

Bij cloud computing is het dus verstandig om duidelijk te hebben wie verantwoordelijk is voor welke zaken. Normaliter is de provider namelijk verantwoordelijk voor het bewaken van de infrastructuur. Maar ook de services die geleverd worden aan uw organisatie. Zelf bent u doorgaans verantwoordelijk voor het bewaken van de systemen en de applicaties die met deze services te maken hebben. Ook het op een veilige manier uploaden van data naar de cloud komt voor uw rekening. Vanuit de provider kan hooguit monitoring informatie geleverd worden en dat is dan een aanvulling op data die de eigen tools al bieden. 


Toch kunnen als deze verantwoordelijkheden verschillen, afhankelijk van welk cloud model u gebruikt, SaaS, PaaS of IaaS. Samen met DSE IT-Services kunt u nagaan welke vorm van cloud computing voor u de juiste oplossing is en daarbij kijken wie waar verantwoordelijkheid voor draagt. 

Wat kunt u meteen doen om de veiligheid te waarborgen?

Om de cyberdreigingen voor te zijn, kunt u de medewerkers binnen uw organisatie bewust laten worden van de verschillende dreigingen en risico’s die er zijn. DSE IT-Services biedt daar ook cursussen voor die u en uw personeel kunnen volgen. Tevens biedt DSE IT-Services ook een fulltime Security Officer die ingezet kan worden om vragen omtrent beveiliging te beantwoorden. Ook kan onze Security Officer ingezet worden wanneer er behoefte is aan een complete aanpak omtrent IT-beveiliging. 

Wat kan DSE-IT Services nog meer voor u doen?

Bent u benieuwd naar de diensten die DSE IT-Services nog meer te bieden heeft omtrent cloudbeveiliging? Voor meer informatie hierover of onze diensten kunt u contact opnemen met onze medewerkers via sales@dseit.nl of bel 0251-278990.