Chips zitten tegenwoordig bijna overal in. Uw telefoon, computer en auto zitten boordevol met deze componenten. Maar ook op kantoor of in huis spelen chips een belangrijke rol. Alleen is er wereldwijd een groot tekort aan. Wat nu?
In het begin van de coronacrisis is door autoproducenten enorm hard op de rem getrapt bij de productie van auto’s. In die auto’s zitten chips. De toeleveranciers hiervan trapten hierdoor ook op de rem, waaronder ook chipmakers. Maar wat bleek, door het thuiszitten en thuiswerken van mensen over de hele wereld, ontstond enorm veel vraag naar computers, beeldschermen, spelcomputers en andere elektronische apparaten.
Uitstel productie en prijzen omhoog
Al snel begon de vraag naar auto’s ook aan te trekken, en door deze piek ontstond een chiptekort dat tot op de dag van vandaag te merken is, en voorlopig ook wel merkbaar zal blijven. Wat niet meehielp was de enorme droogte in Taiwan (’s werelds grootste chipfabrikant) en een stroomstoring bij een Samsung chipfabriek. In Taiwan kunnen bedrijven door de droogte minder water gebruiken tijdens het productieproces, waardoor de productie omlaag ging.
Apple stelt door het tekort aan chips de productie van laptops uit en de prijzen voor videokaarten schieten door het dak. Natuurlijk zitten fabrikanten niet stil, en proberen ze er alles aan te doen om aan de vraag te voldoen. Zo gaat Intel miljarden investeren om de achterstand in te halen, en wil het bedrijf ook chips gaan produceren voor concurrenten.
Effecten chiptekort
Het tekort dat begint bij de industrie eindigt natuurlijk bij u als consument, medewerker of ondernemer. Tot op heden heeft u wellicht nog niet heel veel gemerkt van de tekorten. Wij hopen dat het ook mee zal vallen, maar de verwachting is dat de auto-industrie en de technologiesector hier last van gaan ondervinden, en u dus mogelijk ook.
De levertijd van personenauto’s is langer. Volvo heeft problemen met de productie van vrachtwagens. Smartphone producenten hebben een tekort aan chips, en de populaire spelcomputer van Sony, de PlayStation 5, is continu uitverkocht. Er is dus duidelijk iets aan de hand.
Proactief handelen
Wij begrijpen dat bedrijven door moeten en geen boodschap hebben aan chiptekorten. Zeker nu de maatschappij en daarmee ook de economie weer op gang komt, is het zaak alert te zijn op kansen die zich gaan aandienen. Zorg daarom dat u een inventarisatie maakt (of laat maken) van de ICT-omgeving binnen uw bedrijf en thuis (in verband met thuiswerken). Gaat uw organisatie groei realiseren en betekent dit ook nieuwe medewerkers en/of nieuwe panden? Heeft u een verouderde ICT-infrastructuur en is deze aan vervanging toe? Zorg dat u voorbereid bent en begin bijtijds met het nemen van maatregelen.
Heeft u plannen met betrekking tot uw ICT-omgeving, laat het ons weten en wij maken een inventarisatie van de mogelijkheden en implementatietijd. Op deze manier komt u nooit voor onverwachte en soms ook onplezierige verrassingen te staan.
Voor meer informatie en advies neem contact op met een adviseur via sales@dseit.nl of bel naar 0251-278990.