Wifi 6 komt eraan, maar is uw huidige netwerk wel veilig?

Nadat in 2014 wifi 5 werd uitgebracht staan we nu aan het begin van het tijdperk van wifi 6. Deze ontwikkeling belooft veel voor de toekomst van draadloos internet op het gebied van snelheid, capaciteit en beveiliging. Is uw bedrijfsnetwerk al klaar voor wifi 6?

Doordat wifi 6 toegang heeft tot meer bandbreedte dan vorige versies én hier efficiënt gebruik van maakt, kunnen meer apparaten verbonden aan een netwerk. Dit is handig, aangezien er tegenwoordig steeds meer apparaten gebruik maken van wifi. Apparaten waarvan het de bedoeling is dat zij te allen tijde verbonden zijn met het internet worden ‘smart devices’ genoemd. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld smartphones, smart speakers of slimme thermostaten, maar ook slimme displays of zelfbedieningskassa’s. Naast de voordelen van de recent vrijgemaakte bandbreedte, belooft wifi 6 ook hogere snelheden (drie maal sneller dan bijvoorbeeld wifi 5) en ondersteuning voor WPA3 beveiliging, de volgende stap op het gebied van wifi beveiliging. 

Wifi 6 voor uw bedrijf?
Ons advies is om zodra een wifi router aan vervanging toe is, deze met een wifi 6 ondersteund type te vervangen. Steeds meer randapparatuur zal wifi 6 gaan ondersteunen en het zal met een aantal jaar de norm zijn. Op dit moment worden steeds meer producten verkocht die wifi 6 ondersteunen. Denk hierbij aan laptops, desktops en natuurlijk access points. Ook de nieuwste iPhones of Samsung telefoons ondersteunen de nieuwe wifi norm.

Voordeel is dat er enorm veel devices op een wifi-netwerk aangesloten kunnen worden en de snelheid van ieder individueel apparaat behouden blijft. Niemand zit graag te wachten op zijn bestanden dus dit gaat absoluut tijdwinst opleveren voor ieder bedrijf.  

Verouderde wifi-netwerken
Meer en meer fabrikanten zullen vanaf nu hun apparaten uitbrengen met wifi 6 technologie. Wat belangrijk is om te weten is dat wifi 6 veiliger is dan zijn voorganger. De leveranciers van draadloze apparatuur moeten aan nieuwe en strengere eisen voldoen. Echter, veel wifi-netwerken werken nog steeds met verouderde wifi 4 en dat brengt risico’s met zich mee. Zowel bij thuisnetwerken als bij netwerken van bedrijven is de netwerkveiligheid niet altijd toereikend.
Helaas kreeg een bekend Amerikaans vastgoedbedrijf te maken met een onvoldoende beveiligd netwerk. Het bedrijf, gespecialiseerd in het creëren van kantooromgevingen, bleek eind januari van dit jaar slecht beveiligd te zijn. De netwerken die zij beschikbaar stelden op hun locaties in Amsterdam, waren zelfs zo kwetsbaar dat een hacker op eenvoudige wijze gevoelige documenten zou kunnen stelen.

Ook de wifi-netwerken binnen het MKB hebben regelmatig te kampen met veiligheidsproblemen. Zo zijn openbare wifi-netwerken, bedoeld voor klanten en bezoekers, berucht om hun gebrek aan veiligheidsmaatregelen. 

Heeft u wel eens nagedacht over de veiligheid van uw wifi-netwerk? Is er wellicht al inbreuk gemaakt op de beveiliging van uw netwerk? Zou u nieuwe hardware nodig hebben om uw netwerkveiligheid te verbeteren of is het in orde? Het zijn vragen om bij stil te staan, anders zou uw gevoelige data zo maar op straat kunnen liggen. 

Wilt u weten of uw netwerkbeveiliging in orde is of welke snelheids- en veiligheidsvoordelen wifi 6 uw bedrijf biedt? Neem hiervoor contact op met sales@dseit.nl of bel naar 0251-278990. Wij helpen u graag verder!

Vorig bericht
De 5 coolste nieuwe ICT-items
Volgend bericht
De 4 coolste nieuwe ICT-items voor op kantoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu