Een kijkje in de toekomst met Gartner

Jaarlijks worden tijdens hét IT SYM/XPO-evenement van Gartner meerdere voorspellingen gedaan. Zo ook dit jaar, maar dit keer werd de les van de pandemie meegenomen in de verwachtingen. Oftewel, verwacht het onverwachte en wees bereid om tegelijkertijd meerdere strategische richtingen op te gaan. Deze voorspellingen zullen overigens niet alleen opgaan tijdens de pandemie, maar ook als we hier uitkomen.

Minder verdiensten uit data

Het is namelijk een feit dat de consument zich meer en meer bewust is van de waarde die bedrijven uit data halen en welke macht die data geven. Zo worden algoritmes die deze gegevens gebruiken ingezet om gedrag te manipuleren, maar dat zal de consument steeds minder toelaten. Door bijvoorbeeld het invullen van onjuiste gegevens ondermijnen consumenten deze trackingmethodes. Aan de hand daarvan verwacht Gartner dat in 2024 zo’n 40% van de consumenten zulke tactieken zal gebruiken om persoonlijke data minder waardevol te maken. Als gevolg hiervan zullen bedrijven moeilijker geld verdienen met data. 

Groeiversnellingen in het middelpunt van de belangstelling

Voor bedrijven zal het belangrijk worden om risico’s in kaart te brengen met daarbij innovatiedoelstellingen. Zo is voor grote farmaceutische bedrijven het gebruik en investeren in generatieve AI een uitkomst. Kosten van de ontwikkeling van geneesmiddelen worden door gebruik van AI verlaagd. Gartner voorspelt ook dat AI verder zal doorvoeren in het bedrijfsleven. Er is behoefte aan technieken die makkelijk te programmeren zijn en orde in de chaos zullen brengen bij innovatieprocessen. Hierbij worden onder andere AI-augmented design, AI-augmented software engineering en zelf integrerende applicaties genoemd. Het idee is dat men de IT-infrastructuur snel kan samenstellen en aanpassen.

Internet via satellieten

Gartner stipt nog een andere belangrijke ontwikkeling aan; het aanbieden van internet via satellieten. Het bedrijf voorspelt tevens dat satellieten in 2027 internet zullen verzorgen op plekken waarvan eerder werd gedacht dat het daar niet mogelijk was. Een miljard van de armste mensen ter wereld zullen op deze manier toegang krijgen tot het internet. De helft daarvan zou dan niet meer in armoede leven.

Tekort aan developers?

Het aantal developers in Afrika neemt toe, de investeringen naar het land zijn de afgelopen jaren ook toegenomen. De hoop is dan ook dat er meer samenwerkingen ontstaan tussen grote bedrijven en startups. Gartner zegt dat er in de komende drie jaar bijna 900.000 professionele developers in Afrika te vinden zijn. Dit biedt kansen voor Westerse bedrijven die naarstig opzoek zijn naar gekwalificeerde softwareontwikkelaars en deze in eigen land niet vinden. Diverse Afrikaanse landen hebben om deze reden een innovatieve hub opgezet, waarmee ze hopen meer talent en buitenlandse investeringen aan te trekken. De groei aan talent zal volgens Gartner ervoor zorgen dat Afrika een leidend startup-ecosysteem krijgt. Het is zelfs mogelijk dat ze een serieuze concurrent vormen voor Azië wat betreft investeringen. 

De wereld verandert ondanks de pandemie nog steeds razendsnel. DSE IT-Services blijft alle ontwikkelingen op de voet volgen en houdt u hierbij graag op de hoogte. Kennis is macht en dat is handig als je als ondernemer of manager een marktleiderspositie wilt innemen met je bedrijf.

Spart u graag ook over de toekomst van uw IT-omgeving? Neem dan contact op met sales@dseit.nl of bel 0251-278990. Wij helpen u graag met advies en ondersteuning.

Vorig bericht
Groene IT: doet u mee?
Volgend bericht
Drie IT-tips voor ondernemers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.