Groene IT: doet u mee?

Steeds meer organisaties zijn zich bewust van de rol die ze spelen in de maatschappij. Zo zijn termen als duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen geen modetermen gebleken, maar een noodzakelijkheid. Wil je als bedrijf breed draagvlak hebben dan is het goed eens te bekijken hoe groen jullie IT is.

De DDA (Dutch Data Center Association) becijferde vorig jaar dat de Nederlandse datacenters samen ruim 3% van de stroom in Nederland verbruiken. Ze verwachten dat dit circa de helft wordt als er niet ingegrepen wordt op het gebied van energieverbruik. Wecycle verzamelde in 2019 10 miljoen kilo ICT-afval in. Een toename ten opzichte van de 9 miljoen uit 2018. Uit een onderzoek van ABN AMRO blijkt slechts 35% van de IT-beslissers duurzaamheid meeneemt in de besluitvorming van inkoop. Digitalisering speelt een belangrijke rol binnen vrijwel iedere organisatie, maar zorgt ook voor een belasting voor het milieu.

Wat is Groene IT eigenlijk?

Groene IT is een containerbegrip dat drie aspecten behelst:

  • Ecologisch
  • Economisch
  • Energieverbruik

Drie belangrijke zaken. Toch neemt dus slechts 35% van de IT-beslissers duurzaamheid mee als criterium bij de inkoop. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat IT een schone uitstraling heeft. Dus geen rokende schoorstenen, naar diesel geurende vrachtauto’s en afvalbergen. Toch is de IT-sector niet Roomser dan de Paus en is ook hier sprake van bijvoorbeeld e-waste en CO2 uitstoot door het energiegebruik van alle apparatuur. Als leverancier en als klant is dan de vraag: kun je hier iets aan doen?

Keuzes

Wij begrijpen ook wel dat zaken als veiligheid, continuïteit en snelheid wellicht sneller op het vizier staan bij de keuze van IT-leverancier, IT-diensten of IT-hardware dan verduurzaming of recycling. Dan is het goed om te weten dat bij DSE IT-Services wij al enorm veel op gebied van Groene IT doen en kunnen ondersteunen bij het verder verduurzamen van uw IT omgeving. 

100% duurzame data opslag & cloud computing

DSE IT-Services werkt met betrekking tot data storage en cloud computing samen met Iron Mountain. Dit internationale bedrijf is gespecialiseerd in opslag, bescherming en beheer van informatie en bedrijfsmiddelen. Het is daarnaast aanbieder van groene stroom. De eigen datacenters draaien namelijk volledig op duurzame energie, met CO2-compensatie en een lage PUE (Power usage effectiveness). Doet u uw data opslag of cloud diensten via DSE IT-Services? Dan zit u op het gebied duurzaamheid helemaal goed. 

In de cloud of on-premise werken?

Steeds meer klanten werken in de cloud. Waar vroeger on-premise gewerkt werd (servers op locatie bij de klant) zien wij het gebruik van cloud computing toenemen. Cloud Computing en het tijdig vervangen IT-hardware leidt tot een kleinere CO2-voetafdruk. Binnen DSE IT-Services is het beleid dat bij vervanging van on-premise server omgevingen wij klanten adviseren over te stappen op cloud computing. In de cloud werken is CO2 neutraal doordat wij gebruik maken van 100% duurzame energie in onze datacentra. Daarnaast is ons beleid om bestaande (oude) voorraad hardware te vervangen, voor een nieuwe generatie energiezuinigere producten. Hiermee wordt ook een kleinere CO2-voetafdruk gerealiseerd.

We want more Groene IT!

Ook binnen en buiten ons pand in Beverwijk letten wij goed op onze eigen CO2-voetafdruk. Zo is ons pand zeer goed geïsoleerd en maken we gebruik van dimbare energiezuinige verlichting. In de winter wordt 90% van de opgewarmde lucht opnieuw gebruikt voor het verwarmen van de kantoren. In de zomer zorgt het systeem ervoor dat we de koelte terugwinnen als het buiten warmer is. Er is ook geïnvesteerd in 36 zonnepanelen en compenseren wij gasverbruik met boomaanplant. Op deze manier zijn wij CO2-neutraal. Vanzelfsprekend maken wij ook meer en meer gebruik van elektrische auto’s.  

Cees van Duivenvoorde, CEO DSE Groep: “Duurzaamheid is meer dan alleen slim met energie omgaan en plastic scheiden. Duurzaamheid zorgt voor continuïteit van een bedrijf. Onze focus ligt op het aspect klanten helpen duurzaam te ondernemen. Door ze te adviseren en producten aan te bieden die bijdragen aan bijvoorbeeld energiebesparing, ontstaat een sneeuwbaleffect.”

Met DSE IT-Services als partner is Groene IT een realistisch doel voor iedere organisatie. Meer weten over mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem hierover contact op via sales@dseit.nl of bel 0251-278990. Wij helpen u graag met advies en ondersteuning.

Vorig bericht
Gratis handige software: Drie freeware-tips
Volgend bericht
Een kijkje in de toekomst met Gartner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.