Fusie of overname? Wat te doen met IT?

Jarenlang bouw je als ondernemer aan de groei van je organisatie. Alles loopt op rolletjes en de omzetten zijn, na jaren hard werken, goed. Maar ook ben je iedere week anderhalve week aan het werk en zie je het gezin of de kleinkinderen te weinig, of is er weinig tijd voor vrienden of hobby’s. 

Of je bent rond de veertig, hebt een succesvol bedrijf neergezet maar proeft dat er meer in zit. Toevallig hoor je via je netwerk dat een concurrent ermee wil stoppen omdat hij meer tijd voor zijn gezin wil vrijmaken. Hiermee kan jij je omzet en slagkracht verdubbelen en het andere concurrenten in de markt een stuk lastiger maken. Welk scenario ook voor u geldt, hoe zit het met de IT van uw bedrijf bij een fusie of overname?

Ruggengraat van veel bedrijven

Zoals net aangegeven bouwt een ondernemer vele jaren aan zijn organisatie. Hierin mee groeit en bloeit de IT-omgeving ook. Soms met redelijk standaard oplossingen, maar veelal ook met maatwerk waar dit nodig is en/of voor een verbeterde concurrentiepositie zorgt. In sommige gevallen is er sprake van legacy software. Bedrijfskritische software dat een proces ondersteunt. Veelal gebaseerd op verouderde technologie, maar door diverse aanpassingen en toevoegingen in de loop der jaren ‘onmisbaar’ geworden. Zonder kun je als bedrijf bijna niet meer, maar hoe haak je hier een aangekocht bedrijf op aan? Moet je dat überhaupt wel doen?

IT over het hoofd gezien

Bij een overname wordt gekeken naar de waarde van een bedrijf, de vooruitzichten, kostenbesparingen, extra klanten etc. Maar heeft u het woord IT-integratiestrategie ooit in dit rijtje zien staan? 

Heel eerlijk, wij ook niet vaak, wat toch bijzonder is. Wat u wellicht wel eens heeft vernomen uit de wandelgangen is dat ondernemers het enorm moeilijk kregen tijdens een fusie doordat niet goed was nagedacht over de integratie van alle verschillende systemen.

Bedrijf X werkt in de cloud en bedrijf Y had nog ergens in een kast een oude server staan. Bij bedrijf X vonden ze het allemaal wel mooi om een Apple laptop te hebben om op te werken, terwijl in bedrijf Y iedereen op Microsoft werkt. Op zich geen punt, maar je moet er wel wat mee als je als bedrijf in een overname of fusie zit en er optimalisatie-, productiviteits- en efficiencydoelstellingen zijn die gehaald moeten worden.

Diezelfde legacy software gaat nu ook een probleem vormen. Want wat voor het ene bedrijf geweldig is, kan voor de ander een ramp zijn. Tenzij je van tevoren precies weet wat er speelt op IT-gebied.

IT-assessment en integratie

Op het moment dat een bedrijf wordt aangekocht of bedrijven fuseren is het een must om een IT-assessment te laten doen. Hiermee breng je in kaart hoe de IT organisatie eruit ziet bij de bedrijven. Van hieruit kan je bepalen hoe gezamenlijke IT eruit zou moeten zien en hoe deze het beste geïntegreerd kan worden. Dit kan in een roadmap opgenomen worden. Kijk hierbij naar de koers van deze nieuwe organisatie en laat de IT-strategie hierop aansluiten.

Op het moment dat de deal beklonken is zal er een integratieplan klaarliggen. Belangrijk hierbij is dat dit er ook ligt voor de IT-omgeving. Indien voor, tijdens en na de fusie of overname de IT-infrastructuur van beide bedrijven serieus zijn genomen, zal IT-integratie geen struikelblok vormen.  

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met een van onze consultants via sales@dseit.nl of bel 0251-278990.