Microsoft Purview: Voorkomen is beter dan genezen

Soms komen er ontwikkelingen waarvan we wel notie maken, maar er vervolgens niet echt iets mee doen. Zo gaat dat bij veel mensen ook met ontwikkelingen op het gebied van IT. We lezen het, weten dat we er iets mee moeten doen, maar schuiven het voor nu even aan de kant. Maar met de volgende ontwikkeling van Microsoft willen we u niet bang maken, maar u er wel op attenderen dat u wellicht actie moet ondernemen. Hierbij kan  DSE IT-Services u uiteraard helpen. Het is namelijk zo dat Microsoft stopt met de gratis ingebouwde datalekbeveiliging. 

Wist u het al?

Microsoft is gestopt met Windows Information Protection (WIP). In het besturingssysteem van de techgigant zat de ingebouwde oplossing om datalekken te voorkomen. Misschien kent u het onder de naam Enterprise Data Protection. Windows 10 en 11 verzorgde met deze oplossing het automatisch vernietigen van bestanden wanneer er sprake is van een datalek. Het WIP werd binnen bedrijven gebruikt om medewerkers te waarschuwen wanneer zij gevoelige bedrijfsinformatie wilden delen buiten het netwerk.  

Niet voor iedereen goed nieuws

Met het stoppen van de WIP, kwam niet alleen een opvolger; er kwam ook veel onbegrip van Microsoftgebruikers. Laten we het eerst over de opvolger hebben, Microsoft Purview. Deze opvolger biedt de oplossing Data Loss Prevention (DLP) en dit is maar een klein onderdeel van wat Microsoft Purview te bieden heeft. Met DLP gaat Microsoft een stapje verder in het beschermen van uw gegevens. Naast het beveiligen van on-premises data, beveiligt deze oplossing ook data in Microsoft 365, Office, Windows 10, 11 en macOS endpoints en cloud apps buiten Microsoft zoals Google Drive en Dropbox. Het hulpprogramma kan gevoelige items detecteren door middel van een grondige inhoudsanalyse. Niet langer zullen teksten met een eenvoudige scan doorgelicht worden op belangrijke informatie. DLP maakt namelijk gebruik van machine learning-algoritmen, oftewel technieken die gebruikt worden om uit data patronen te leren en zo belangrijke informatie te filteren. 

Vanwaar dan de onvrede bij Microsoft gebruikers?

Het specifieke gebruik van Data Loss Prevention klinkt goed. Daarbij komt ook dat het complete Microsoft Purview pakket uiteindelijk meer te bieden heeft op het gebied van beveiliging dan u met enkel Windows Information Protection kreeg. Toch is er reden voor onvrede bij de gebruikers, want Microsoft Purview wordt alleen aangeboden met een hogere ondernemingslicentie. Waar WIP om een Microsoft Enterprise 3 licentie vroeg, heeft u nu een Microsoft Enterprise 5 licentie nodig. Dus, vond u de functies die u kreeg met WIP voldoende? Dan moet u voor het vergelijkbare Data Loss Prevention de overstap maken naar Microsoft Purview met als gevolg het aangaan van een hogere ondernemingslicentie.

Wij helpen u graag

De afweging om de overstap te maken is misschien al begonnen bij u, maar uiteraard kunt u ook eerst contact opnemen met DSE IT-Services. Wij helpen u graag bij het onderzoeken van alternatieven en zullen samen met u een passende oplossing voor uw bedrijf vinden. Voor meer informatie of het aanvragen van een gesprek kunt u onze medewerkers bereiken via sales@dseit.nl of bel 0251-278990.