ISO 27001: Een kleine gids

Het zal u vast niet ontgaan zijn: informatiebeveiliging is anno 2023 van vitaal belang. Sinds de invoering van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) zijn de regels rondom gegevensbescherming verder aangescherpt. Het behalen van een ISO 27001-certificaat toont aan dat u zorgvuldig omgaat met persoonsgebonden informatie en kan u helpen bij het behoud van een goed imago. In dit artikel geven we een kleine samenvatting.

Een geheugenopfrisser 

ISO 27001 is een internationaal erkende norm voor informatiebeveiliging dat organisaties helpt bij het identificeren, beoordelen en beheren van informatiebeveiligingsrisico’s. Het doel is om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gegevens te waarborgen en te zorgen voor de naleving van relevante wet- en regelgeving. Dit omvat alles van klantgegevens en financiële informatie tot bedrijfsstrategieën. 

Waar moet u op letten?

Bij het implementeren van ISO 27001 in uw bedrijf zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Allereerst is het van cruciaal belang om een grondige risicoanalyse uit te voeren om de specifieke beveiligings behoeften van uw organisatie te begrijpen. Vervolgens dient u een goed gedefinieerd beveiligingsbeleid op te stellen en procedures te ontwikkelen om dit beleid te handhaven. Het betrekken van alle medewerkers bij de beveiligingscultuur en regelmatige training en bewustwordingsprogramma’s zijn ook essentieel. Ten slotte is doorlopende monitoring en evaluatie van het beveiligingsbeleid noodzakelijk om te zorgen voor voortdurende verbetering.

Kwaliteit over kwantiteit

Een ISO-certificering is goed voor drie jaar. Ieder jaar wordt er middels het uitvoeren van een audit gecontroleerd of uw bedrijf nog aan alle eisen voldoet. ISO 27001 is geen eenmalig project, maar eerder een voortdurende inspanning om informatiebeveiliging te waarborgen. Door te voldoen aan deze norm, kunt u niet alleen de waarde van uw bedrijf beschermen, maar ook het vertrouwen van uw klanten en partners versterken in een wereld die steeds meer afhankelijk is van gegevens. Door het behalen van het ISO certificaat verhoogt u de waarde van uw organisatie. Voor uzelf, voor klanten en voor uw partners.

Wilt u meer weten over uw ICT in relatie tot ISO 27001? Neem dan gerust contact op met één van onze collega’s via info@dseit.nl of bel naar 0251-278990

Vorig bericht
Vijf keer snellere groei door digitalisering
Volgend bericht
Wist u dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.