Wist u dat…

Voor het zesde jaar op rij heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek de cybersecuritymonitor uitgebracht. Met dit rapport wordt inzichtelijk gemaakt hoe de cyberweerbaarheid van Nederlandse bedrijven en huishoudens is. Het CBS heeft voor dit onderzoek bedrijven van verschillende groottes en vijf bedrijfstakken onderzocht. De sectoren zijn de zorgsector, horeca, financiële dienstverlening, industriesector en de ICT-sector. Een kort overzicht van de onderzoeksresultaten. 

Meer maatregelen tegen cyberdreigingen

Er is een positieve ontwikkeling gaande als we het hebben over de maatregelen die bedrijven nemen tegen cyberdreigingen. Als het gaat om antivirussoftware, authenticatie via soft- of hardwaretoken en VPN internetgebruik buiten het bedrijf, dan is daarin een toename te zien. Wel is er bij sectoren die meer met ICT te maken hebben of waarbij data van groot belang is, beter gescoord dan een sector als de horeca waarbij cybersecurity minder vanzelfsprekend is. 

Bedrijven met cyberincidenten 

Nog een positieve ontwikkeling is het aantal incidenten die afnemen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen incidenten door eigen toedoen en incidenten door een aanval van buitenaf. Door de jaren heen hebben grote bedrijven consistent meer incidenten gehad dan kleine bedrijven. Vaak hebben grotere bedrijven ICT-specialisten in dienst, waardoor cybersecurityincidenten vaker gedetecteerd worden. 

Ransomware-aanvallen

Voor het eerst werd er bij deze editie van de cybersecuritymonitor navraag gedaan naar ransomware-aanvallen, oftewel gijzelsoftware. Uit onderzoek blijkt dat er in 2021 in totaal 6.300 ransomware-aanvallen bij bedrijven zijn geweest. 4.000 Van deze gevallen waren bij zzp’ers. Toch hebben procentueel gezien, grote bedrijven meer last van ransomware (4%), dan zzp’ers (0,3%). 

Zo’n 11% van de bedrijven met twee of meer werknemers hebben het losgeld betaald. Het gaat bij ongeveer de helft van de gevallen om een bedrag van meer dan 50% van de omzet. Een kleine kanttekening is hierbij van belang, aangezien dit getal verklaard wordt door de kleine bedrijven die doorgaans een lagere omzet hebben. 

Nog altijd is het van belang om de cybersecurity op orde te hebben, aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit. Mocht u meer informatie willen hebben over het beveiligen van uw data, dan kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via sales@dseit.nl of bel 0251-278990.

Vorig bericht
ISO 27001: Een kleine gids
Volgend bericht
Goed voorbereid NIS2 tegemoet gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.