IT trends in 2024, een blik op de toekomst

Het nieuwe jaar is pas een paar weken oud, en dit is een goed moment om vooruit te kijken naar wat we kunnen verwachten. Eén van de dingen waar we al van op de hoogte zijn, is de komst van nieuwe maatregelen die veel bedrijven zullen raken, met name de NIS2. Maar hoe zal dit van invloed zijn op de trends van 2024? Terwijl veel bedrijven zich al richten op milieukwesties, zien we ook interessante ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Stijgende lijn

Een trend die zich voortzet, is de uitgave aan IT. Er zal naar verwachting zo’n 8% meer worden uitgegeven aan IT-zaken. Misschien denkt u, ‘nou en?’ Maar het is belangrijk, zeker gezien de nieuwe richtlijn die in ontwikkeling is, namelijk NIS2. Ook het belang van clouddiensten blijft toenemen, en als we daarbij de groei in IT-beveiliging in overweging nemen, verklaart dat onder andere waarom er meer uitgegeven zal worden.

NIS2 + AI = meer beveiligingsmaatregelen

DSE IT-Services heeft deze maatregel al vaker genoemd en er aandacht aan besteed. Maar nog even deze maatregel in het kort. De Network and Information Security directive (NIS2) is de opvolger van de NIS-richtlijn. Door de Europese Unie vastgesteld, om de cyberveiligheid en weerbaarheid van bedrijven met essentiële diensten te verbeteren.

Deze maatregel gaat ervoor zorgen dat cybersecurity een grote rol gaat spelen dit jaar. Bedrijven hebben de taak om zich nog beter te beschermen tegen cyberaanvallen. En dat is waar AI om de hoek komt kijken. AI zal zich de komende tijd definitief vestigen. Hiermee creëert het kansen én uitdagingen. Met AI-tools kunnen aanvallers traditionele veiligheidsmaatregelen omzeilen. Een goede reden om ze voor te blijven en de beveiliging op te schroeven.

Maakt u al gebruik van clouddiensten?

Onderzoeksbureau Gartner heeft in de verwachtingen voor komend jaar aangegeven dat het belang van clouddiensten zal toenemen. Een van de belangrijkste voordelen van clouddiensten is kostenbesparing. Geen dure hardware meer, maar alleen betalen voor ruimte waar daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt. Naast de kostenbesparing biedt de cloud ook verbeterde flexibiliteit en toegankelijkheid als het gaat om geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Deze toegankelijkheid en flexibiliteit zijn kansen voor bedrijven, profiteren zonder zelf te investeren.

IT en het klimaat

Een onderwerp waar wereldwijd op ieder niveau steeds meer aandacht voor komt is het klimaat. Ook op het gebied van IT valt daar nog terrein te winnen. Zo kan er bij het ontwikkelen van hardware gelet worden op schadelijke stoffen en deze verminderen. En het hergebruiken van hardware is ook een manier om de negatieve impact op het milieu te verminderen. Op het gebied van software kan ook gelet worden op het klimaat. Wanneer softwarepakketten minder zwaar worden gemaakt, zal er ook minder energie verbruikt worden.

Voor 2024 nog genoeg kansen en uitdagingen om aan te gaan op het gebied van IT. DSE IT-Services zal u uiteraard op de hoogte houden over de ontwikkelingen omtrent de NIS2. Daarnaast zullen we ook alle andere trends in de gaten houden en leest u daar meer over in onze nieuwsbrieven. Wilt u nu al de overstap maken naar clouddiensten en bent u benieuwd hoe u uw voetprint kunt verkleinen met behulp van ICT? Neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers via 0251-278990 of via info@dseit.nl.

Vorig bericht
Windows Copilot vs Google Gemini vs ChatGPT, wie is de beste?
Volgend bericht
Cybercrime onder de loep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.